Behandeling

1) Metabole controle

Het belangrijkste om oogproblemen te voorkomen is een zo goed mogelijk geregeld bloedsuikergehalte, evenals andere cardiovasculaire risicofactoren zoals verhoogde bloeddruk en verhoogde cholesterolwaarden.

2) Argonlaser

Bij ver gevorderde stadia wordt meestal de argonlaser gebruikt. Met behulp van groen licht worden de zones behandeld waar te weinig zuurstof komt. De gezonde weefsels krijgen dan meer zuurstof en nieuwe, zwakkere bloedvaten worden niet meer gevormd of trekken zich terug. Hierdoor kan het ziekteproces vertraagd worden. Diabetes blijft echter een chronische ziekte en ook de ogen blijven zorg nodig hebben.

argon-laser

3) Wat is er nog mogelijk?

  • Er wordt nu onderzoek gedaan om de vorming van bloedvaten tegen te houden door middel van anti-groeimiddelen (anti-VEGF) die in het oog ingespoten worden. Deze producten blijken een gunstig effect te hebben, vooral bij centrale vochtophoping in de gele vlek of macula.
  • Voor vergevorderde oogaantasting is soms een vitrectomie nodig. Dit is een operatie waarbij het glasvocht verwijderd wordt om te vermijden dat door de slechte nieuwe bloedvaten bloedingen of een netvliesloslating verwekt wordt.