Behandeling

  • Droge maculaire degeneratie verloopt traag, maar is op dit moment nog niet te genezen. Speciale oogvitaminen innemen kan helpen om het ziekteproces te vertragen.
  • Natte maculaire degeneratie is wel te behandelen.

1) Intravitreale injecties

Voor grotere degeneraties of letsels die in het midden van de gele vlek liggen, gebruikt men inspuitingen met remmers van de groeifactoren voor bloedvaatjes (anti-VEGF). Dit remt de vorming van nieuwe bloedvaten en stabiliseert het zicht. Er zijn hiervoor verschillende producten op de markt. De inspuitingen gebeuren onder lokale verdoving, ambulant in het chirurgisch dagcentrum en moeten minstens drie keer gebeuren, met een maand tussen.

2) Argonlaser

Met behulp van groen laserlicht worden de slechte nieuwgevormde bloedvaatjes dichtgebrand. Dit kan alleen indien de letsels ver genoeg uit het centrum van het oog liggen, anders geven de laserlittekens een aantasting van het zicht. Het verloren zicht wordt hiermee niet hersteld, alleen kan verdere achteruitgang worden gestopt of vertraagd.

argon-laser

3) Maculaire verplaatsing

Dit is eveneens mogelijk. Men maakt dan het hele netvlies los, draait het een stukje en zet het terug vast. De beschadigde zone wordt zo uit het centrum verlegd, waardoor beperkte visusverbetering kan optreden. Deze ingreep gebeurt onder volledige narcose.