Risico's

Hematoom en zwelling van de oogleden

Na de operatie kunnen de oogleden erg gezwollen zijn, en blauw gekleurd door de bloeduitstorting. De grootste verkleuring en zwelling is na enkele dagen spontaan verdwenen. Om de blauwe verkleuring sneller te doen verdwijnen, kan u hierop Auriderm XO zalf aanbrengen 2 maal daags.

De oogleden kunnen soms tot 6 maanden na de operatie nog licht gezwollen blijven, dit door de tijdelijke verstoring van de lymfe afvoer.

Littekens

Littekens zijn niet enkel het gevolg van de operatie, maar ook van de reactie van de huid. Sommige mensen hebben de neiging eerder lelijke littekens te maken. Gelukkig liggen de littekens in de plooi van de oogleden en zijn ze praktisch niet zichtbaar. Om een goede genezing van de huid te bevorderen is rechtstreekse blootstelling aan zonlicht ten sterkste af te raden; een zonnebril en total block zonnefactor zijn hierbij essentieel. Het is algemeen geweten dat roken een negatief effect heeft op de wondheling.

Uitpuilend oog door nabloeding

Een zeer zeldzame complicatie is het optreden van een laattijdige bloeding in het vet van de oogkas. Dit kan druk op de oogzenuw veroorzaken. Alarmtekens zijn uitgesproken uitpuilen van een oog naar voor toe, een plotse daling van het zicht en/ of een toenemende pijn aan het oog. Dit is een zeer zeldzame, doch zeer ernstige verwikkeling, die met spoed behandeld moet worden.