Enkelzicht of dubbelzicht lensimplant?

De sterkte van die implantlens wordt met onze computer zo berekend dat de bril als het ware mee in de nieuwe ooglens wordt ingebouwd.

Er zijn 4 verschillende mogelijkheden met een blijvend resultaat:

1. Standaard lensimplant

We kunnen opteren voor een optimaal zicht aan beide ogen op één bepaalde afstand. De meeste mensen verkiezen dan om zonder bril in de verte te kijken

Maar dan is er wel, zeker voor het lezen maar vaak ook voor de tussenafstand (b.v. computer), een corrigerende lees- en/of computerbril nodig.

2. Monovisie

Hier corrigeren wij één oog voor ver en één oog voor halfdicht. Dit wordt goed verdragen wanneer het verschil tussen de beide ogen niet te groot is. Eén oog van een scherpschutter en één oog van een juwelier tesamen lukt meestal niet goed.  

Een bril voor de leesafstand (met verschillende glazen) is dan wel nodig voor de kleine lettertjes.

3. Trifocale lensimplant

Door groefjes in het lensoppervlak wordt het invallend licht scherpgesteld deels voor het lezen en deels voor de computerafstand. Het licht dat tussen die groefjes valt, wordt voor ver scherpgesteld. Dit optisch principe heet diffractie. Het is onafhankelijk van de oogspiertjes en is dus blijvend.

Een nadeel ervan is dat ‘s nachts halo’s kunnen waargenomen worden rond een veraf gelegen lichtbron (zoals de lichten van een auto). Deze kringen worden met de laatste generatie lenzen zelden als storend ervaren, en ze verminderen bovendien met de tijd.

Deze lenzen bestaan sinds 2013 ook met astigmatismecorrectie.

4. Bifocale lensimplant

Er bestaan sinds kort ook bifocale implantlenzen met een aparte zone voor halfdicht.

In combinatie met monovisie, blijkt dit systeem ook het tussenzicht te verbeteren zonder halo’s. Toch kan, in bepaalde lichtomstandigheden, soms een wazige zone in het gezichtsveld verschijnen. 

Een leesbril voor de kleinste lettertjes blijft hier altijd nodig.