Lange termijn

Bijna 20 jaar ervaring met Excimerlaserbehandelingen leert dat de resultaten ervan stabiel zijn en blijven.  Het is natuurlijk belangrijk dat het oog zelf gestabiliseerd is op het moment van de behandeling.

  • Na LASIK wordt uitzonderlijk (1/100 000) een toenemende verdunning van het hoornvlies geobserveerd, de zgn. progressieve ectasie.  Dit komt vooral voor bij bepaalde oogziekten (keratoconus) en ook wanneer te weinig hoornvliesweefsel onder de flap werd bewaard.  Gebruik van de Femtosecondlaser, samen met een goede patiëntenselectie en het hanteren van strenge normen zou dit moeten voorkomen.
  • Bij een Irisclaw-lens kan een vermindering van het aantal celletjes aan binnenkant van het hoornvlies (endotheelcellen) voorkomen. Dit is erg zeldzaam en kan mits regelmatige nacontrole tijdig worden opgemerkt. Om dit proces te stoppen volstaat het dan de lens te verwijderen. 
  • Bij een ICL-lens wordt het ontstaan van staar of cataract beschreven in 4 % van de gevallen. Hiervoor bestaat wel een (routine) behandeling, waarbij dan eventueel kan geopteerd worden voor een dubbelzicht implantlens.
  • Na lensvervanging (PRELEX) kan een vertroebeling optreden van het lenszakje waarin de kunstlens wordt vastgezet. Dit treedt meestal op na enkele jaren en veroorzaakt een vermindering van de contrastgevoeligheid.  De behandeling ervan is eenvoudig: met de YAGlaser wordt het centrale deel van dat lenszakje op enkele ogenblikken definitief geopend.